Minder modder, meer varens

Gisteren, zaterdag 20 april was de tweede grote onderhoudsactie van 2013. Dick, Dennis, Christiaan, Herbert, René, Frank, Jurjen, Wilfried, Sander en ondergetekende stonden om 09:00 uur, gewapend met schep en kruiwagen, klaar bij het bos aan de Oldekotsedijk. Het belangrijkste stuk dat hier aangepakt moest worden was het eind vorig jaar aangelegde verbindingsstuk achter het werkpad. Dit deel was in de winter nauwelijks nog begaanbaar en is door de mannen flink opgehoogd.

20130421-211104.jpg

20130421-211053.jpg

20130421-211043.jpg

Maar ook natte plekken in het eerste deel van de track zijn aangepakt. In het laatste deel van de track zat er tussen de plek waar bij de aanleg zand opgebracht was en het huidige pad ruim een meter. Dit is nu weer gecorrigeerd en we rijden nu weer over het walletje. Mooi te zien is hoe de vrijwilligers meester geworden zijn in het camoufleren van de werkzaamheden. Afgegraven delen worden weer netjes voorzien van humus en blad om de bikers ook optisch de goede kant op te leiden.

Na een door José keurig verzorgde koffie onderbreking verhuisde het gezelschap richting de Turfweg. In het deel na het Hertenkamp is het zand in de bocht over de omgevallen boom aangevuld en het enige natte deel aan het einde van deze track is opgehoogd.

De laatste werkzaamheden betroffen het pad door de varens aan de veenweg. Na de aanleg was dit stuk erg hobbelig door de wortels van de varens. Om dat te verbeteren leek het ons destijds een goed idee om daar een laagje zand op te gooien. Nou is een laagje voor de één 2 cm en voor de ander 15 cm. Zodoende is er een dik pak geel zand op dat deel gekomen. ’s Winters niet zo’n probleem maar zomers zo mul dat er geen doorkomen aan is. Het gevolg hiervan was dat er naast het pad gefietst werd en het smalle paadje door de varens ineens 2 meter breed was. Het overtollige zand is door de mannen afgegraven en op twee bulten gegooid. De ontstane paden zijn dichtgegooid en hopelijk komen de varens naast het pad weer op zodat we eindelijk ons smalle pad door de varens hebben. Het zou nu in ieder geval goed te fietsen moeten zijn.

20130421-212759.jpg

Volgende week is er geen onderhoud gepland, die week daarna gaan we verder. Vrijwilligers opnieuw bedankt!

Advertenties

3 reacties on “Minder modder, meer varens”

 1. alexossel schreef:

  Goed werk verricht dus! Ik heb eigenlijk nog nooit iemand over de track aan de Veenweg zien fietsen. Het is of drek of Sahara, terwijl er een perfect onderhouden recreatief fietspad naast ligt 😉

 2. rudie schreef:

  ik heb vndaag over het stuk in jos zijn bos gefietst en is echt een verbetering.

 3. arno schreef:

  Gisteren heb ik met een maat de route (bijna) helemaal gefietst. De route ligt er TOPpie bij. Goed werk gedaan. Ik was enorm verrast over de singletrack stukjes: net een achtbaan. Normaal bike ik op de posbank. Daar pak je natuurlijk wel wat meer hoogtemeters, maar de die stukjes singletrack liggen er perfect bij…. je moet wel goed blijven oppassen voor de bomen 😉
  Dus ga zo door in Haaksbergen !!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s